Keväthuolto pihalle, osa 2

Lannoitus ja pihan huolto

Aloita keväthuolto pihan siivouksella. Kerää roskat, aurausmerkit, hiekoitushiekat, kasvijätteet ja maan sulettua myös talvisuojat. Keväiset ruukkuistutukset oven pielessä tai terassilla tuovat iloa. 

Puutarhan herättyä eloon talven jälkeen, on hyvä antaa voimaa uuteen kasvuun. Lannoite on hyvä antaa hyvissä ajoin, jolloin se on heti keväällä kasvin käytössä, joskin pitää malttaa, ettei sulamisvedet vie liuennutta lannoitetta mennessään. Lannoite on paras levittää kosteaan maahan. Ennen lannoittamista haravoidaan, ettei lannoitteet myöskään lähde haravointijätteiden mukana pois.

Kevätpuutarhan yleislannoite, runsastyppinen moniravinne, sopii koko puutarhalle. Talousjätekomposti on myös sopivaa lannoitetta ja sitä voi käyttää istutusten katteena. Talventörröttäjät ja maahan jääneet kasvinosat voi murskata myös joukkoon.

Maa on hyvä kalkita ennen lannoitusta, jolloin sen pH ehtii muuttua lannoitetta vastaanottavaksi sekä maan pieneliötoiminta vilkastuu ja maan rakenne paranee.

Älä kuitenkaan kalkitse happaman maan kasveja kuten alppiruusua, pensasmustikoita, hortensioita. Myös havuille kalkitus on harvoin tarpeellista.

Siisti perennapenkit maan kuivettua. Lannoita ja lisää multaa kasvien väleihin.

Nurmikolle on saattanut tulla vahinkoja lumen alla. Haravoi lehdet ja lisää multaa paikkauskohtiin ja kylvä nurmikon siemen.

Puiden ja pensaiden kevätleikkaukseen on hyvä pyytää ammattilaista apuun, varsinkin, jos esim. pensasaita on jo korkea tai leikattavaa on paljon. Ammattilaisilta se käy nopeasti ja turvallisesti oikeilla leikkausvälineillä. Puutarhuri näkee myös milloin pensas on alasleikattava.

Green Partner Oy http://www.greenpartner.fi

Ota yhteyttä

Vumos Green toteuttaa niin helpot kuin haastavatkin urakat tehokkaasti, turvallisesti ja laadukkaasti.