Pihan hoitaminen myös syksyllä on tärkeää, sillä sen avulla varmistetaan, että seuraava kasvukausi käynnistyy hyvin ja kasvit selviävät talvesta vaurioitta. Myös lumitöiden ja valaistuksen huomiointi on tärkeä osa pihan turvallisuutta.
Istutukset
Istutuksista poistetaan kuolleet kasvinosat sekä roskat. Perennat voidaan leikata alas, mutta toisaalta kuolleet kasvinosat toimivat myös eristeenä ja ne voidaan poistaa myös vasta keväällä.
Kun kesäkukat alkavat olla mennyttä, ne vaihdetaan kauniisiin syysistutuksiin ja monivuotiset sisätiloissa talvetettavat ryhmäkasvit ja runkoruusut siirretään hyvissä ajoin suojaan ennen yöpakkasia.
Suojaa voi tehdä myös keräämällä kasvien päälle esim. kariketta, kuivia lehtiä tai lannoittamatonta turvetta n.10 cm paksuudelta. Näiden päälle laitetaan esim. havunoksia tai pakkaspeite. Mikäli kasveja kuitenkin poistetaan, käytetään esim saksia tai oksasaksia, mutta ei revitä käsin.
Talvenarat lajit on hyvä suojata. Ryhmäruusujen versot ovat hentoja ja ne taittuvat ja murtuvat lumenpainosta. Sen vuoksi ne olisi hyvä leikata n. 30 cm korkeudelta. Mikäli leikkaus tehdään, on ne ehdottomasti talvisuojattava.
Istutusastiat, kalusteet
Istutus-astiat pestään ja tyhjennetään, ettei vesi riko jäätyessään niitä. Keväällä on mukava aloittaa puutarhatyöt puhtailla astioilla.Myös pihakalusteet viedään suojaan, tyhjennetään vesiletkut ja mahdolliset vesialtaat ja niiden pumput.
Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa myös ulkovalaisimien toiminta sekä laittaa viihtyisiä talvivaloja pimeisiin iltoihin.
Lumityöt
Alueilla, missä talvella tehdään lumitöitä, on istutusalueet ja muut alueet merkittävä aurausviitoilla. Näin lumityökoneet voivat liikkua turvallisesti ja ympäristö säilyy siistinä ja ehjänä.
Puiden rungot on hyvä olla suojata rungonsuojalla, jos on vaarana, että lumityökoneen kauha osuu siihen.
Suojaukset
Puille ja pensaille, jotka on esimerkiksi jänisten suosimia, on hyvä laittaa suojaverkot, joita talven aikana nostetaan hangen noustessa.
Syksyllä, ennen maan jäätymistä on hyvä laittaa paikoilleen myös tukipuut kasveille, jotka tarvitsevat kevättalvella kevätkuivumiselta ehkäisevää varjostuskangasta. Tukipuut asennetaan n. 30 cm päähän kasvin oksista auringon ja tuulen puolelle.
Nurmikko
Nurmikko leikataan viimeisellä kerralla n 6 cm korkuiseksi, silloin se talvehtii hyvin. Pudonneet lehdet on hyvä haravoida pois, koska ne muutoin edesauttaa veden haihtumista ja toimii nurmikon sienitaudeille hyvänä itämisalustana.
Lisää vinkkejä https://greenpartner.fi/