Hyvän pihasuunnitelman avulla pihanrakennus sujuu tehokkaasti, pihasta tulee ulkonäöllisesti tyylikäs ja siinä on huomioitu pihan erilaiset toiminnot.
Pihasuunnitelma säästää aikaa ja rahaa
Pihasuunnitelman ansiosta koneenkuljettajat tietävät tarkalleen mitä ollaan tekemässä. Millaista maa-ainesta mihinkin kohtaan tulee ja missä järjestyksessä ne on viisainta tuoda työmaalle. Tällä tavoin töiden eteneminen on jouhevaa ja asiakas välttyy tarpeettomilta lisäkuluilta.
Esimerkiksi pihakiveys tarvitsee täysin erilaiset pohjarakenteet kuin puut tai pensaat. Kiveyksissä maapohjan tulee olla tiivistä ja routimatonta kun taas puut ja pensaat tarvitsevat juuri niille sopivan kasvualustan. Joissain tilanteissa voidaan puhua jopa tuhansien eurojen lisäkuluista, kun koneille tulee epäselvien suunnitelmien myötä seisokkeja työmaalla tai koneita joudutaan tuomaan myöhemmin uudemman kerran työmaalle takaisin. Pieni asia ei ole myöskään se, jos pihakiveys alkaa kupruilemaan maa-ainesten routimisen vuoksi. Tästä syystä hyvä pihasuunnitelma on aina hintansa arvoinen.
Pihasuunnitelma ei kuitenkaan ole pelkästään maa-ainesten suunnittelua ja niille tulevien kiveysten tai kasvustojen pohtimista. Erityisen tärkeää on se, että piha on myös käytännöllinen ja hyvin toimiva. Pihan toiminnoissa on huomioitava esimerkiksi autopaikat, lumen varastointi, tuuletuspaikat, valaistus eri vuodenaikoina ja lasten leikkialueet.
Neuvontakäynti, yleissuunnitelma vai laajempi pihasuunnitelma?
Oletpa tee-se-itse -rakentaja, vaiheittain toteuttaja tai avaimet käteen -tilaaja, on suunnitelmasta hyötyä. Kun pihan pinnoitteet, istutukset ja valaistus suunnitellaan samanaikaisesti, saadaan siitä kerralla toimiva ja viihtyisä. Ei tehdä väliaikaisia ratkaisuja, vaan alue rakennetaan kerralla valmiiksi.
Neuvontakäynnillä voi keskustella ammattilaisen kanssa pihan ongelmakohdista. Tämä on hyvänä alkuna, jos haluaisitkin tilata myöhemmin suunnitelman.
Yleissuunnitelmassa näkyy mm. pihan toimintojen sijoittelu, kulkuväylät ja istutusalueet. Suunnitelman avulla voi pihaa edetä pala palalta ja tähän on hyvä liittää myös kasvisuunnitelma. Tällöin ei mielijohteesta tule hankittua kasveja, joille ei ole hyvät kasvuolosuhteet.
Laajempi suunnitelma on hyvä, mikäli aioit teettää pihan tai ainakin osan siitä viherurakoitsijalla. Silloin tarjoukset ovat täsmälleen saman sisältöiset ja vastaavat pihasuunnitelmaa. Tässä näkyy jo edellisten lisäksi myös materiaalit, mallit, istutussuunnitelmat, pihan valaistus ja määräluettelot. Tarkka suunnitelma nopeuttaa pihan rakentajan työtä ja sitä myötä vähentää kustannuksia.
Milloin yhteys suunnittelijaan?
Uudisrakentamiskohteissa suunnittelu kannattaa ottaa mukaan projektiin ihan alkuvaiheessa. Pohjatyöt voidaan tehdä samaan aikaan kuin muutkin maansiirtotyöt tontilla. Silloin ei myöskään ole esteitä esim. koneiden liikkumiseen tontilla ja työ on kustannustehokasta.
Rakennettaessa jo olemassa olevaa pihaa suunnitelma kannattaa laittaa alulle jo edellisenä kesänä. Silloin suunnittelija näkee pihan kasvun aikana ja voi kuvata sekä mitata sen. Seuraavan talven aikana suunnitelma valmistuu ja tarjoukset voi pyytää urakoitsijoilta. Tällä tavoin rakentamaan pääsee heti keväällä ja urakoitsijoiden saanti helpottuu, kun urakka-ajan voi sopia hyvissä ajoin.