Oikea aika kevätleikkaukselle on maalis-huhtikuu, silmujen ollessa vielä lepotilassa, mutta ei enää pakkasia.
Jotta omenapuusi tuottaa satoa, on latvus hyvä pitää ilmavana. Silloin oksista tulee vahvat kestämään satoa, ilma pääsee kiertämään ja tällöin vältytään taudeilta. Myös omenat saavat paremmin valoa.
Myös omenapuun korkeuden kasvamista on hyvä hillitä, silloin sato on helpompi kerätä sekä tehdä leikkaukset.
Leikkausta kannattaa tehdä joka vuosi, silloin leikkaamisen tarve on vähäisempi.
Liian voimakas leikkaaminen kasvattaa versoja, ja silloin ollaankin leikkauskierteessä.
Leikkausmääränä on hyvä muistaa, että leikataan sen verran kuin se on edellisenä kesänä kasvanut. Jos leikkaus on jäänyt väliin ja tarve olisi enemmän, jaa silloin leikkaus useammalle vuodelle.
Ennen leikkaamista, katsele puuta monelta suunnalta. Pihalla oleva omenapuu on myös oltava visuaalisesti kaunis.
Mitkä oksat leikataa:
-Liian tiheässä kasvavat oksat
-Oksa, joka hankaa toiseen oksaan
-Sellaiset oksat, jotka kasvat liian terävässä kulmassa ja ovat tällöin herkkiä repeytymään sadon tai lumen painosta
-Oksat, jotka kasvavat sisäänpäin
-Kuivat ja vioittuneet oksat
-Oksat, jotka haittaavat liikkumista
-Rungossa ja juuressa kasvavat versot
Oksa leikataan hyvin terävällä oksasahalla tai voimasaksilla riippuen oksan koosta ja siistitään leikkausjälki lopuksi terävällä puukolla. Jos joudut leikkaamaan isomman oksan, aloita se keventämällä oksaa, silloin se ei niin helposti repeä.
Pienet oksat ja versot on hyvä leikata oksasaksilla.
Oksa leikataan rungon suuntaisesti niin läheltä, kuin on mahdollista ilman, että runkoon tulee vioittumaa. Ei jätetä tappeja!
Jos leikkaat haaran tai lyhennät oksaa, leikkaa silmun yläpuolelta.
Se, että leikkaat liikaa ei ole niin paha, kuin, että leikkaat huonosti.
VINKKI Ja lopuksi, kerää oksia maljakkoon, pian sinulle aukeaa ihanat omenankukat !
GreenPartner Oy